© 2009-2024, René G.A. Ros

Kaart
(Topografische kaart: Topografische Dienst, Emmen)

Locatie

Zeeburg was een vestingwerk dat in 1649 door Amsterdam werd gebouwd op de samenkomst van de St. Anthoniesdijk (nu Zeeburgerdijk) en de Diemerzeedijk, de weg naar Muiden en Naarden. Van de drie verdiepingen had de begane grond schietgaten voor geschut. Een overhangende bovenste verdieping was voor de nabijverdediging met stenen, vuurpotten e.d. Het is gesloopt in 1669 waarna er nog lang een herberg Zeeburg heeft gestaan.

Het Militair Terrein Zeeburg is een kunstmatig eiland in het IJ ten oosten van Amsterdam, nabij de locatie van het vestingwerk Zeeburg. Tegenwoordig wordt het Zeeburgereiland genoemd mede om verwarring met het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg (1990-2010) te voorkomen.

Door de Piet Heintunnel is er een auto- en tramverbinding met het stedelijk gebied van Amsterdam. Naar het noorden is via de Oranjesluizen en de Schellingwouderbrug een verbinding met Amsterdam-Noord, Landelijk Noord en Waterland.
Naar het zuiden verbindt de Amsterdamsebrug het eiland met Amsterdam-Oost. De Zuider IJdijk en Diemerzeedijk (Diemerpark) is een fiets- en wandelroute naar IJburg, Diemen en Muiden.
Transito-autoverkeer gebruikt de snelweg A10 die op de oostelijke punt van het eiland van een brug in een tunnel overgaat. De snelweg heeft een aansluiting op de IJburglaan naar de Piet Heintunnel. In de andere richting ontsluit de IJburglaan, via de EnneĆ¼s Heermabrug, de nieuwe woonwijk IJburg ten zuidoosten van Zeeburg.

Aan de noordzijde is een intensieve scheepvaartroute voor vracht- en pleziervaart tussen Amsterdam en het IJmeer. Het water aan de zuidzijde (het Beneden-IJ?) is in gebruik als locatie voor woonschepen/woonboten en een jachthaven. Aan de westzijde grenst het eiland aan het Amsterdam-Rijnkanaal met aan de overkant het voormalige Oostelijk Havengebied.

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Militair Terrein Zeeburg met Kamp Zeeburg Amsterdam
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)