Manschappen van het 7de Regiment Infanterie op mars rond 1900.
(Foto: Collectie René Ros)
Een tweetal soldaten bij de pantserkoepel van Fort bij Spijkerboor.
(Foto: René Ros, 2004)
De westelijke dijk van het eiland vormde de zogenoemde hoofdverdedigingslijn van de Stelling van Amsterdam en was ingedeeld bij Amsterdam, vak Amsterdam. Dit vak was echter niet voorzien van permanente verdedigingswerken, die lagen meer naar het oosten en vielen onder de sectoren Ilpendam en Ouderkerk.
Overigens liep ook de lijn van het Stadtverteidigung Amsterdam (1943-1945) over het eiland, maar via de zuidelijke en noordelijke kades. De nog aanwezige Duitse bunkers speelden daar waarschijnlijk geen rol in.
De schietbaan uit 1910 en de daarbij behorende gebouwen behoren indirect tot de Stelling van Amsterdam. Het 7de Regiment Infanterie was gelegerd in de Oranje Nassau-kazerne en zij maakten gebruik van de schietbaan.
Gedurende de mobilisatie 1914-1918 werd de schietbaan ook gebruikt door de gemobiliseerde soldaten, bijvoorbeeld zij die in het kamp op het Entos-terrein in Amsterdam-Noord verbleven, waaronder de schrijver A.M. de Jong.
Het Marinevliegkamp Schellingwoude was bovendien, net als het Vliegkamp Schiphol, met opzet binnen de Stelling geplaatst. Het wateroppervlakte dat voor het landen en opstijgen werd gebruikt bevond zich tussen de Kustbatterij bij Durgerdam met de strekdam en het Fort aan het Pampus.